Kaip vairuoti saugiai?

Saugus vairavimas yra gyvybiškai svarbus siekiant apsaugoti save, keleivius ir kitus eismo dalyvius. Laikantis paprastų taisyklių ir vairuojant atsakingai – galima žymiai sumažinti avarijų riziką.

Būkite budrus vairavimo metu

Pirmiausia, vairavimo metu visada turite būti budrus ir susikaupęs. Stebėkite kitus kelių eismo dalyvius, bandykite nuspėti jų elgesį. Venkite vairuoti pavargę, apsvaigę nuo alkoholio arba kalbėdami telefonu.

2020 m. tyrimas parodė, kad asmenys, kurie naudojasi telefonu vairuodami, yra keturis kartus labiau linkę patekti į avarijas. Naudojimasis telefonu vairuojant apima pokalbius telefonu, tekstinių žinučių siuntimą ir socialinės žiniasklaidos naudojimą. Kai vairuotojas naudojasi telefonu – jis negeba tinkamai susikoncentruoti. Tai gali sukelti pavojų, nes jis gali nepastebėti kitų automobilių, pėsčiųjų ar dviratininkų.

Atsitikus nelaimei (ne tik dėl to, kad esate išsiblaškęs, tačiau ir kilus kokioms nors kitoms situacijoms) – techninė pagalba kelyje gali padėti greičiau susitvarkyti su situacija. Taip taupomas ne tik žmogaus laikas, tačiau ir piniginė, kadangi negebėjimas atlikti tam tikrų darbų su technika – nuostolis įmonei.

Laikykitės KET

Žinoma, vairavimo metu privalu laikytis Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimų. Dažniausi Kelių eismo taisyklių pažeidimai Lietuvoje yra:

  • Greičio viršijimas: leistino greičio ribojimo gyvenvietėse, užmiesčio keliuose ir automagistralėse, viršijimas esant blogoms oro sąlygoms, lenkiant.
  • Kelio ženklų nesilaikymas: nepaisymas ženklinimo linijų (ištisinės ir kt.)., draudžiančių, įspėjamųjų ir informacinių ženklų ignoravimas, šviesoforo signalų nepaisymas.
  • Nežymėti valstybiniai numeriai: važiavimas automobiliu, kurio numeriai nežymėti ar netinkamai pritvirtinti bei naudojimasis neteisėtais valstybiniais numeriais.
  • Vairavimas apsvaigus nuo alkoholio ar narkotikų: viršijant leistiną alkoholio kiekį kraujyje bei vairavimas vartojant narkotines ar psichotropines medžiagas.
  • Naudojimosi diržais nesilaikymas: vairuotojo ir keleivių neprisisegimas saugos diržais bei vaikų vežimas netinkamose kėdutėse.

Saugiai važiuokite savo eismo juostoje

Nevairuokite per arti priekyje važiuojančios transporto priemonės, būtinai reikia laikytis saugaus atstumo. Atminkite, kad visada reikia laikytis dešiniosios eismo juostos. Niekada nevažiuokite kaire, jeigu neplanuojate lenkti. Pagal Kelių eismo taisyklių (KET) 109 punktą – transporto priemonės privalo važiuoti kuo arčiau dešiniojo važiuojamosios kelio dalies krašto.

Naudokite saugos diržus

Visada užsisekite saugos diržus ir įsitikinkite, kad juos užsisega ir visi keleiviai. Saugos diržai yra gyvybiškai svarbūs.

  • Jie gali sumažinti sužalojimų ir mirties riziką avarijos atveju iki 50 %.
  • Jie gali padėti išlaikyti jus transporto priemonėje avarijos metu (kitu atveju galite būti išstumtas pro langą).
  • Jie gali sumažinti jūsų galvos, kaklo ir krūtinės sužalojimų riziką.

Saugiai manevruokite

Prieš sukdami, keičiant eismo juostą ar stabdydami – įsitikinkite, kad tai galima padaryti saugiai. Naudokite posūkių signalus, kad praneštumėte kitiems eismo dalyviams apie savo ketinimus.

Būkite atsargūs pėsčiųjų perėjose

Prieš pėsčiųjų perėją visiškai sustokite ir leiskite pėstiesiems saugiai pereiti gatvę.  Statistika atskleidžia, kad 2024 m. Lietuvoje pėsčiųjų perėjose žuvo 8 pėstieji, iš kurių 6 tamsiuoju paros metu. Žinoma, tikrai ne visada kaltas yra vairuotojas.

Vairuokite atidžiai nepalankiomis oro sąlygomis

Vairavimas nepalankiomis oro sąlygomis, tokiomis kaip lietus, sniegas, rūkas ar stiprus vėjas – kelia didesnę riziką avarijoms. Todėl ypač svarbu vairuoti atidžiai ir imtis papildomų atsargumo priemonių. Sumažinkite greitį ir padidinkite atstumą iki priekyje važiuojančios transporto priemonės, kai vairuojate lietingu, snieguotu ar rūkiniu oru.

Reguliariai tikrinkite savo automobilį arba kitą transporto priemonę

Prieš kiekvieną kelionę – patikrinkite savo automobilio padangų slėgį, tepalo ir aušinimo skysčio lygį bei kitus svarbius skysčius. Įsitikinkite, kad veikia visi žibintai ir signalai.

  • Prieš ilgas keliones nuvežkite automobilį į techninę apžiūrą pas kvalifikuotą specialistą.
  • Reguliariai valykite automobilį, ypač iš vidaus, kad pašalintumėte dulkes ir nešvarumus.
  • Naudokite kokybiškas alyvas, filtrus ir kitas eksploatacines medžiagas.
  • Laikykitės automobilio gamintojo instrukcijose pateiktų rekomendacijų.

Žinoma, tos pačios taisyklės galioja ne tik lengvosioms transporto priemonėms, tačiau ir sunkių gabaritų. Jai sugedote darbų metu – gali būti reikalinga sunkiosios technikos evakuacija. Žinoma, puiku, kad tokią paslaugą galime Jums pasiūlyti. Visgi, geriau reguliariai tikrinkite savo transporto funkcionalumą, kad mūsų paslaugų neprireiktų.