Kelių eismo saugumo statistika Lietuvoje ir Europoje

Kelio kūgis

Kelių eismo saugumas – tai eismo dalyvių apsaugos nuo eismo įvykių ir jų padarinių lygis. Jis apima visų eismo dalyvių, t.y. vairuotojų, keleivių, pėsčiųjų, dviratininkų, motociklininkų ir kitų eismo dalyvių, saugumą.

Svarbiausia – rūpintis saugiu, atsakingu keliavimu. O jeigu Jums reikalinga techninė pagalba kelyje Anykščiuose – susisiekite +370 625 14383 ir ji bus suteikta bet kuriuo paros metu.

Džiugina geri rezultatai

Lietuvos Respublikos Susisiekimo ministerijos puslapyje informuojama, kad: „<…> eismo saugumo srityje Lietuva per pastaruosius trejus metus pasiekė didžiausią pažangą Europos Sąjungoje – palyginti su 2019 m., 2022-aisiais žuvusiųjų šalies keliuose skaičius sumažėjo 35 proc“.

Džiugu, kad patį pirmą kartą mūsų valstybės istorijoje Lietuva pagal eismo saugumo rodiklį – žuvusiųjų keliuose skaičių per metus, tenkantį 1 milijonui gyventojų – pakilo aukščiau ES vidurkio.

Lietuvoje šis rodiklis – 43, ES – 46. ES valstybių kontekste, palyginti su 2021 m., pakilome iš 20-tos vietos į 13-tą. Sėkmingai pralenkėme iki tol buvusias saugesnes: Prancūziją, Portugaliją, Čekiją, Italiją, Belgiją, Slovakiją ir Maltą (2022-ųjų duomenimis).

Kelių eismo saugumo statistika Lietuvoje ir Europoje infografikas
Inkografikas – Lietuvos Respublikos Susisiekimo ministerijos

Kelių eismo saugumo statistika Europoje

Džiugu, kad Lietuvos statistika neatrodo liūdnai palyginus su ES vidurkiu. Net priešingai – ji vis gerėja. Vis dar reikia pasitempti dėl neblaivaus vairavimo, tačiau vertinama, kad tokių vairuotojų vis mažiau ir tuo pačiu avarijų skaičius krenta.

Kelių eismo saugumo statistika Lietuvoje ir Europoje statistika
Žuvusiųjų kelių eismo įvykiuose, Europos Sąjunga

Europos Statikos „Eurostat“ duomenimis – 2022 m. kelių eismo įvykiuose ES žuvo 20 653 žmonės, t.y. 3,7 % daugiau nei 2021 m.

2022 m. trečdalis žuvusiųjų keliuose ES sudarė 25–49 metų amžiaus žmonės. Beveik pusė 2022 m. žuvusiųjų kelių eismo įvykiuose ES buvo lengvųjų automobilių vairuotojai arba keleiviai.

14 ES valstybių narių pavyko pasiekti arba viršyti ES tikslą – per metus žuvusiųjų keliuose skaičių sumažinti 50 % nuo 2010 m. lygio.

Lietuva taip pat pasiekė šį tikslą ir 2022 m. žuvusiųjų keliuose skaičius, tenkantis 1 milijonui gyventojų, pirmą kartą šalies istorijoje buvo mažesnis už ES vidurkį.

Ko tikimasi?

ES kelia labai aukštus kriterijus sau ir visuomenei. Ilgalaikis tikslas, kad iki 2050-ųjų metų žuvusiųjų keliuose skaičius būtų sumažinamas iki… 0! Tikrai taip. Žinoma, kad prie to daug prisideda ne tik griežtėjantys KET reikalavimai, tačiau ir vis išmanesnės transporto priemonės.

Kaip pagrindinės avarijų priežastys yra įvardijamas greičio viršijimas, vairavimas apsvaigus nuo alkoholio ar narkotikų, dėmesio skirstymas vairuojant (pvz., naudojimasis telefonu), nesaugus vairavimas, netinkama transporto priemonės būklė.

Ir trumpa statistika, kuria dalinasi „Eurostat“:

  • Saugiausios šalys: Švedija (18 žuvusiųjų per 1 mln. gyventojų), Malta (21), Nyderlandai (24).
  • Nesaugiausios šalys: Rumunija (85), Bulgarija (78), Kroatija (76).
  • Lietuva: 43 žuvusieji per 1 mln. gyventojų (2022 m.).

Iki šiol Lietuvai jau du dešimtmečius iš eilės pavyko perpus sumažinti žuvusiųjų keliuose skaičių – 2001–2011 m. ir 2011–2021 m.

Už šių laikotarpių laimėjimus 2011 m. ir 2022 m. Lietuva įvertinta svarbiausiu Europos apdovanojimu saugaus eismo srityje – Europos transporto saugos tarybos (ETSC) apdovanojimu „PIN Award“ už dešimtmečio pasiekimus gerinant eismo saugą.