Dažniausi KET pažeidimai. Būkite atidūs!

Lietuvos policijos automobilis

Eismo įvykiai yra viena pagrindinių mirties ir sužalojimų priežasčių visame pasaulyje. Kelių eismo saugumo užtikrinimas padeda būti saugiems patiems ir tuo pačiu saugoti kitus: ne tik vairuotojus, tačiau ir pėsčiuosius.

Tiesa, kartais keliones sutrikdo ne avarijos, tačiau sugedusi transporto pramonė. Tuomet pirmiausia reikalinga techninė pagalba kelyje Panevėžyje. Susisiekite, bus greitai išspręstos iškilusios problemos ir Jūs galėsite tęsti kelionę.

Kodėl reikia užtikrinti kelių eismo saugumą?

Yra daug dalykų, kuriuos galite padaryti patys, kad pagerintumėte kelių eismo saugumą. Tai yra būtina norint:

  • Sumažinti žuvusiųjų ir sužeistų žmonių skaičių.
  • Pagerinti eismo dalyvių sveikatą ir gerovę.
  • Sumažinti eismo įvykių sukeliamas ekonomines išlaidas.
  • Apsaugoti aplinką.

Kiekvienas iš mūsų gali sumažinti avarijų tikimybę. Laikykitės eismo taisyklių. Tai yra svarbiausias dalykas, kurį galite padaryti, kad pagerintumėte kelių eismo saugumą. Tai apima greičio laikymąsi, sustojimą prie raudono šviesoforo, važiavimą savo eismo juosta ir pavojingo manevravimo vengimą. Vairuokite blaivūs ir neapsvaigę. Alkoholis ir narkotikai sutrikdo jūsų sprendimų priėmimą ir reakcijos laiką, todėl padidėja avarijos rizika. Visada naudokite saugos diržus tiek priekinėse, tiek galinėse sėdynėse. Saugos diržai gali išgelbėti jūsų gyvybę avarijos atveju. Vairuodami nesinaudokite telefonu, būkite budrūs ir saugokite save bei aplinkinius, galiausiai, reguliariai tikrinkite savo transporto priemonę.

Kokie KET pažeidimai yra daromi dažniausiai?

Lietuvos kelių policijos tarnyba dalijasi dažniausiais KET pažeidimais. Nors jie kategorizuojami pagal metus bei mėnesį, tačiau dažniausiai fiksuojamos tokios pačios tendencijos su labai minimaliais nuokrypiais.

Pavyzdžiui, 2023-ais metais, lapkričio mėnesį, iš viso padaryti 353 752 KET pažeidimai. Juos atliko 241 282 asmenys. Daugiausia pažeidimų fiksuota dėl neapdraustos transporto priemonės. Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu neapdraustų transporto priemonių vairavimas arba kitas su draudimu susijęs nusižengimas – 148030 per šį mėnesį.

Per pirmus vienuolika 2023 metų mėnesių buvo išrašyti net 630 tūkst. protokolai už neleistina greitį. Iš jų – 360 tūkst. už greičio viršijimą daugiau, kaip 10, bet mažiau nei 20 km/h. Taip pat labai dažnai pasitaikantis pažeidimas – transporto priemonės be techninės apžiūros vairavimo pažeidimas. Taip pat statistika atsikleidžia, kad gana dažnai vairuotojai ignoruota STOP ženklą.

Apie baudas…

Lietuvos kelių policijos tarnyba taip pat nurodo – kokios naudas laukia pažeidus KET. Baudos už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus Lietuvoje gali skirtis priklausomai nuo pažeidimo sunkumo.

Didžiausios baudos:

  • Vairavimas išgėrus ar apsvaigus nuo narkotikų: nuo 1 700 iki 3 000 eurų ir teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas nuo 1 iki 2 metų.
  • Greitis, viršijantis 50 km/h: nuo 570 iki 900 eurų ir teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas nuo 3 iki 6 mėnesių.
  • Kelio ženklų nesilaikymas: nuo 90 iki 180 eurų.
  • Posūkių nerodymas: nuo 30 iki 90 eurų.
  • Sustojimas ir stovėjimas kur draudžiama: nuo 30 iki 90 eurų.
  • Vairavimas su netvarkinga transporto priemone: nuo 90 iki 180 eurų.
  • Transporto priemonės vairavimas asmeniui, kuriam atimta teisė vairuoti: nuo 1 700 iki 3 000 eurų.

Mažiausios baudos:

  • Pėsčiojo ar dviratininko eismo taisyklių pažeidimas: nuo 30 iki 45 eurų.
  • Keleivio, kuris nesilaiko transporto priemonės vairuotojui duotų nurodymų, elgesys: nuo 30 iki 45 eurų.
  • Transporto priemonės vairuotojo ar keleivio netinkamas elgesys: nuo 30 iki 45 eurų.
  • Asmens, dalyvaujančio eisme, dokumentų nepateikimas: nuo 30 iki 45 eurų.

Asmuo, padaręs pažeidimą gali sužinoti apie baudas prisijungęs prie Mano VMI.